Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

PATATESLİ GÜL BÖREK


Elde açma böreklerin yerini hiç birşey tutmuyor vallahi. Eşim de ne zamandır benden bu böreği yapmamı istiyordu :)) Vakit bulup ta bir türlü yapamamıştım.Yoğun ısrarlara daha fazla dayanamayıp,sabah sabah girdim hemen mutfağa, kolları sıvayıp geçtim böreğin başına :))) 
Pişerken evi saran börek kokusu inanılmazdı. Hemen pişer pişmez tadına baktım :)
Akşama yanında bir de ayranla birlikte afiyetle yedik.
İçine giren sirkeden dolayıda çıtır çıtır oldu. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Malzemeler:
5 su bardağı un,
2 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı sirke


Yufkaların arasına sürmek için:
sıvıyağ,


İç Harcı:
6 - 7 patates,
2 büyük soğan,
sıvıyağ,
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber,


Üzeri için:
2 çorba kaşığı yoğurt
sıvıyağ


Süslemek için:
Susam ve Çörekotu






Yapılışı:

Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım. Patateslerimizi haşlayalım. Sonra soğanı bir tavaya alıp sıvıyağda soteleyelim. Haşlanmış patateslerimizi ezip soğanlarla buluşturalım kavuralım. Baharatları ve tuzunu da ilave edip karıştıralım. Ocağın altını kapatalım. Harcımızı soğumaya bırakalım.
Hamurumuz için ise genişçe bir kabın içerisine elenmiş un, tuz, sirke ve suyumuzu alalım. Yoğurmaya başlayalım. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edelim. Ele yapışmaması gerekiyor. Hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde bezeler kopartalım. Merdane yardımıyla servis tabağı kadar açalım. Açarken püf noktası hamurumuzun üstüne un serpelim daha kolay açılıyor:)))
Sonra açtığımız yufkamızın her tarafına sıvıyağ ya da zeytinyağı farketmez fırça yardımıyla sürelim. Hazırladığımız iç harçtan geniş kenarına yerleştirelim ve rulo yapalım. Bir ucundan kıvırmaya başlayalım. Gül şekli verelim yani. Ucunu altına kıvıralım ki pişerken açılmasın yağlanmış tepsimize dizelim. Şekilde görüldüğü gibi. Tüm bezeler için aynı işlemi uygulayalım.
Sonra böreklerimizin üzeri için bir kaseye 2 çorba kaşığı yoğurt ve az sıvıyağ koyup çırpalım. Böreklerimizin üzerine fırça yardımıyla sürelim. Süslemek için ise susam ve çörek otu serpebilirsiniz.
Önceden ısıttığımız fırınımızda 180 'C yaklaşık 35-40 dk kadar pişirelim. Kızarana kadar.
Misssss gibi buram buram kokan böreklerimiz sıcak sıcak servise hazırdır...
Afiyet Olsun :))))))

Not: Her fırının pişirme ısısı farklılık gösterdiğinden siz börekleriniz kızarana kadar kontrollü pişirin:)))))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar