Sayfalar

25 Temmuz 2017 Salı

BAKLAVA YUFKASIYLA TULUM LORLU ÇITIR BÖREK


Merhabalar,
Bugün sizlerin karşısına çıtır çmı ıtır, lezzetli mi lezzetli ve bir o kadar da pratik bir tarifle geldim. Yerken kendinizi boyoz yiyormuş gibi hissedeceksiniz. Tabi boyozu İzmirlilerden başka bilen var mı içimizde bilemiyorum. Bizim buraların favorisidir boyoz ve her türlüsü yapılır. Patlıcanlı, peynirli, ıspanaklı, tahinli çikolatalı ve hatta enginarlısı bile yapılır. O derece sseveriz boyozu. Tam da onun ayarında bir börek benimkisi.
Acil misafiriniz mi gelecek ? panik yokkkk :) Buzdolabınızda baklavalık yufkanız varsa korkmayın. Çayı koyun ocağa, o demlenene kadar zaten böreğinizi de pişirmiş olacaksınıız :) O kadar pratik yani. Hem kolay hem de lezzetli ki sormayın gitsin.
Farklı iç harçlarla da nefis oluyor mesela patatesli ve kıymalısını da yaptım harika oldu. Siz hangi hiç harçla yaparsanız sonuç mükemmel olucak emin olabilirsiniz buna...

Hemen tarife geçelim mi ?

İşte sizler için gelsin o zaman;



BAKLAVA YUFKASIYLA TULUM LORLU ÇITIR BÖREK

Malzemeler: (1 tepsi için )
16 adet baklavalık yufka,

İç Harcı için:
1 yumurta akı,
400 gr kadar tulum loru,
bir tutam maydanoz,
karabiber

Ara katlara sürmek için:
150 gr tereyağı,

Üzeri için:
susam

Yapılışı:
Öncelikle tereyağını sos tenceresine alıp eritelım. ilk yufkamızı tezgahımıza serelim. 
Fırça yardımıyla tereyağını yufkanın her yerine gelecek şekilde sürelim. İkinci yufkayı üzerine yerleştirip yine yağ sürelim. Üçüncü yufkayı için de aynı işlemi uygulayalım. Son olarak dördüncü yufkayı yerleştirelim. Bir kapta ince kıyılmış maydanoz, lor peynirini, yumurta akını ve karabiberi karıştıralım. Harçtan gelişi güzel yufkanın üzerine serpiştirelim. Uzun tarafından başlayarak ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde saralım. Ben 3 parmak genişliğinde dilimledim ama siz hangi boyda isterseniz o şekilde dilimlere ayırabilirsiniz. Tepsimize çok fazla aralıklı olmayacak şekilde yan yana yerleştirelim.
Kalan yumurta sarısını ve tereyağını fırçayla üzerine sürelim. Susam serpiştirelim.
Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Yaklaşık 20- 25 dk yeterli oluyor.
Sıcak ve çıtır çıtırken servis edelim.
Afiyet olsun.




17 Temmuz 2017 Pazartesi

GİRİT KURABİYESİ


Merhabalar sevgili dostlarım,

Sıcaklardan elim hiç gitmiyor tarif yazmaya, bunaltıcı bir hava var İzmir'de bu aralar. Klimanın altında dinlenmeyi tercih ediyorum. Ama mutfakta yeni tarif denemelerine de ufaktan da devam ediyorum. Bir Giritli olarak tarif defterime kaydettiğim ama bir türlü yapmaya fırsat bulamadığım bu harika kurabiyeyi neden daha önce denemediim diye çok söylendim kendime :)
Çok beğendik biz bu kurabiyeyi. Ağızda eriyip gidiyor adeta. Size de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Aynı hfatada iki kez yapmışlığım oldu, o derece beğendik yani. Halamın mevlüdü için yapıp götürdüm en son. Tadına bakan misafirler tarifini istediler hemen...
Ve malzeme listesini sayınca da çok şaşırdılar. 
Niye mi ?
Çünkü hamurunda hiç şeker yok ve çok az malzeme ile yapılıyor kurabiye.

Sizleri çok fazla merakta bırakmadan hemen veriyim ben en iyisi bu nefis kurabiyenin tarifini... 
Deneyenler, fikirlerinizi yorumlara bırakırsanız çok sevinirim.

Şimdiden afiyet olsun diyorum. Tarfii okuyanlar doğru mutfağa denemeye geçecek bunu da biliyorum :)



GİRİT KURABİYESİ

Malzemeler:
1 paket tereyağı (teremyağ kullandım ben)
1 pkt vanilya,
Yaklaşık 3 - 3,5 su bardağı un

Üzeri için:
1 su bardağı kadar pudra şekeri
2 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
Öncelikle oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını, vanilyayı bir kaba alalım. Üzerine kontrollü bir şeklide elediğimiz unu ilave edelim. Yoğuralım. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım. Benim 42 adet kurabiyem oldu. Boyutunu buna göre belirleyebilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hamurları aralıklı olarak yerleştirelim.
Önceden ısıttığımız 180 'C ye ayarlı fırında 15 dk kadar altı hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Kurabiyelerimiz pişerken bir kaba pudra şekeri ve tarçını ekleyip karıştıralım. Fırından çıkardığımız sıcak kurabiyeleri hiç vakit kaybetmeden hazırldaığımız karışıma bulayalım. Servis tabağına dizelim.

Afiyet Olsun.


8 Haziran 2017 Perşembe

RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR ?


Merhaba sevdiklerim,
Ramazanın da yavaş yavaş ortalarına doğru gelmeye başladık. Bu aralar biraz hastalık vs ile uğraşıyorum. Prensesim geçtiğimiz haftalarda su çiçeği çıkarttı. Sınıfta bir kişide olunca toplu halde çıkardılar :)) O iyileşti derken birkaç gün önce de bisikletten düşüp sağ ayak bileğini kırdı. Onunla meşgul olduğum için bloğa gelip de yazı yazamadım. Allah başka dert keder vermesin yarabbim. Bunlar gelip geçici rahatsızlıklar. 
Öncelikle hepinizin Ramazanı mübarek olsun Allah tuttuğunuz oruçları kabul etsin inşallah. Bolluk, bereketle, huzurla, hayırla ve bol bol duayla geçireceğimiz güzel bir ay olsun...

Size güzel bir tarifle merhaba demek istedim bugün.
Ramazan deyince akla ilk gelen şey ya ramazan pidesidir ya da ramazan davulcusu. Bugün çok kolay bir şekilde nasıl ramazan pidesi yaparız onun tarifini paylaşacağım sizlerle. Yapımı çok zevkli, finali ise efsane güzellikte...


Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Mayalı olduğu için çok bekletmeden tüketirsek faydalı olur. Fırından işk çıktığı andaki kokusu, dokusu tadı muhteşem oluyor benden söylemesi...


Evet. . . 
Tarifim şöyle;

EV YAPIMI RAMAZAN PİDESİ 

Malzemeler:

2 silme tatlı kaşığı instant maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 su bardağına yakın ılık su,
4 su bardağı un,

Üzeri İçin: 

yumurta sarısı
sıvıyağ,
susam ve çörek otu

Tabanı için: irmik

Yapılışı: 
Un, tuz, maya zeytinyağını bir kaba alalım. Ilık suyu kontrollü bir şekilde ilave edip yavaş yavaş yoğuralım. Ben 1,5 su bardağı kadar kullandım. Ele yapışmayan fakat çok yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru bir kaba alıp üzerini kapatalım. Hacminin iki katı olana kadar (yaklaşık 45 dk. ılık bir yerde mayalanması için bekletelim. Mayalanan hamuru mutfak tezgahına alıp içindeki hava kabarcıklarının çıkması için birkaç kez yoğuralım. Tepsimizi hafif yağlayalım ve irmik serpiştirelim.
Hamurumuzu tepsiye alıp parmak uçlarımızı zeytinyağına hafifçe batırıp hamura şekil verelim. Açtığımız hamura sıvıyağ, yumurta sarısı karışımını sürelim. Elimizle önce hamurun kenar kısmına tırnak izleri bırakalaım. Sonra yine elimizi yağa batırıp baklava şekli verelim. Üzerine susam ve çörek otu serpiştirip fırını ısıtmadan tepsiyi yerleştirip kapağı kapalı olarak tepsi mayası için 15 dk kadar bekletelim. Mayalanan pidemizi 180 'C ye ayarladığımız fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim. Pişen pidemizi temiz bir mutfak örtüsü arasına alalım. Ben nemli bez örttükten sonra mutfak örtüsü serdim üzerine pamuk gibi oldu.
Afiyet olsun.


2 Mayıs 2017 Salı

Yeni Nesil Yatay Derin Dondurucu UED 210 A++

Üstten kapaklı derin dondurucuları kullanmanın çok pratik olduğunu biliyor muydunuz? Kendim de denedikten sonra, bunun doğru olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Derin dondurucu satın almadan önce, hangi marka olacağına çoktan karar vermiştim: Uğur Soğutma. Türkiye’nin ilk derin dondurucusunu üreten firmadan başka bir tercih zaten yapamazdım. Ancak model konusunda kararsızdım. UED 210 A++ isimli yeni modeli görünce, denemeye karar verdim. Rahatlıkla söyleyebilirim ki hiç pişman olmadım ve bir derin dondurucuda aradığım her şeyi bulabildim.

UED 210 A++ üstten kapaklı, yani yatay bir derin dondurucu. Kapağın üstte yer alması, müthiş bir kullanım kolaylığı sunuyor. Besinleri üst üste istifleyerek hem yerden kazanıyor, hem de depolama alanını maksimum verimlilikle kullanabiliyorsunuz. Sade, dayanıklı ve ergonomik bir tasarımı var. Hani “nesiller boyu kullanabilirsiniz” derler ya, derin dondurucuya bakar bakmaz aklınıza bu geliyor. Kapakta yer alan aydınlatma sayesinde, içini rahatlıkla görebiliyorsunuz. İçi demişken, tel sepet kullanarak daha düzgün bir şekilde istifleme yapmanız da mümkün oluyor.

Ancak UED 210 A++ modelinin asıl ilgi çekici yanları, iç hacmi ve yalıtım üstünlüğü. Derin dondurucunun iç hacmi tam 190 litre. Ne kadar kalabalık bir aile olursanız olun yeterli gelecek bir büyüklük bu. Birden fazla aileye rahatça yetecek miktarda besin ve gıdayı, -25 derecede mevsimler boyu saklayabiliyorsunuz. Yalıtımı ise kelimenin tam anlamıyla mükemmel, hatta o kadar iyi ki, elektrik kesilse bile içindeki gıdaları tam 48 saat boyunca koruyabiliyor. Ses seviyesi ise son derece düşük, sadece 38 dB. Bir fikriniz olması için söyleyeyim, buzdolaplarının ses seviyeleri 40 db’den başlıyor. Yani çalışırken hemen hemen hiç ses çıkartmıyor.
A++ enerji sınıfına ait olması da, bir başka avantajı. Hiç kapatmadan kullansanız dahi, elektrik faturanız gereksiz yere kabarmıyor. UED 210 A++ yatay derin dondurucu modelini satın almak için evinizden çıkmanıza bile gerek yok; https://satis.ugur.com.tr/item/ued-210-a/100005 adresinden 12 taksitle sipariş verebiliyorsunuz.

Bir boomads advertorial içeriğidir.